Menu Sluiten

Zonnepark Groningen Airport is voor de helft klaar

Het zonnepark dat wordt aangelegd in de omgeving van de internationale luchthaven van Groningen is voor de helft af. De zonnepanelen zijn geplaatst tussen de start- en de taxibaan in. Naar verwachting zal het zonnepanelenveld in november compleet zijn en zal het dan in het geheel in werking worden gesteld. Daarmee is het geheel, althans volgens Onno de Jong, airport manager in Groningen, volgens plan verlopen. Dat heeft onder andere te maken met een gedegen voorbereiding.

Het complete plan

In totaal zullen er bij de luchthaven 63.196 zonnepanelen worden geplaatst. Met de opbrengst van die zonnepanelen kunnen 62000 huishoudens van energie worden voorzien. Het gaat daarbij uiteraard om groene stroom. Het is vooralsnog onduidelijk of ook de luchthaven zelf gebruik gaat maken van de stroom. Vast staat in ieder geval dat de luchthaven van Groningen haar steentje wil bijdragen aan een beter milieu.

Niet de eerste in Nederland

De luchthaven van Groningen is niet de eerste luchthaven die een dergelijk zonnepanelenveld heeft laten aanleggen. Dat is namelijk ook al gebeurd bij het vliegveld van Eindhoven. Dat veld werd geopend op 27 maart jongstleden. Het zonnepanelenveld daar bestaat uit 11.040 zonnepanelen en het is daarmee een stuk kleiner dan dat het veld in Groningen zal worden.

Luchthavens en duurzaamheid

Rond de hele wereld zijn luchthavens en luchtvaartmaatschappijen aan het kijken naar alternatieven om groener te worden. Zo zijn er al luchtvaatmaatschappijen die plastic weren van hun vluchten. Ook overwegen luchthavens om over te stappen op schonere vormen van brandstoffen. Ook het goed gebruiken van de ruimtes die er zijn rond de start- en landingsbanen hoort daar zeker bij.