Menu Sluiten

Vliegtuigen van KLM volgen

Op onze website kun je al het vliegverkeer wereldwijd volgen. Onze website heeft een prachtige live kaart waarop ieder vliegtuig in de lucht zichtbaar is. Door op een vliegtuig te klikken verschijnt er links in beeld informatie over het vliegtuig met haar codes, het type vliegtuig, de opstijg- en landingsplaats, de tot nu toe afgelegde km en de nog af te leggen km en het totale tijdschema. Het is geweldig interessant om te zien wat er allemaal in de lucht vliegt en wat de vluchtstatus van een bepaald toestel op dat moment is.

Placeholder Image

De KLM, het begin

De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is Nederland’s grootste luchtvaartmaatschappij en Nederland’s 3e werkgever. De KLM is opgericht op 7 oktober 1919 en haar eerste vlucht vond plaats op 17 mei 1920. Deze vlucht ging van Londen naar Amsterdam in een door de KLM gehuurd vliegtuig, de Havilland DH.16G-EALU. Hierna werd begonnen met het bouwen van een eigen vloot met vooral Fokker toestellen.

De KLM, de ontwikkeling

De eerste intercontinentale vlucht vond plaats op 1 oktober 1924 naar het huidige Jakarta met een Fokker F. VII, gedreven door een Rolls Royce motor van 400 pk. Het vliegtuig landde op 24 november op Jakarta. Deze vlucht heeft geleid tot het starten van een luchtlijn naar Indonesië in 1930 en heeft geduurd tot 1949. Met het geld dat tijdens deze periode werd verdiend, heeft de KLM de basis gelegd voor haar uitbreiding en is het geworden wat het vandaag de dag is, een luchtvaartmaatschappij met een vloot van 117 vliegtuigen met 22 openstaande orders exclusief haar dochtermaatschappijen. De KLM vliegt als KLM naar 139 bestemmingen. Als partner van Delta Airlines en Air France vliegt de KLM op 599 bestemmingen. Je kunt live ieder vliegtuig volgen met de online vliegtuigradar.

De huidige vloot van KLM

De huidige vloot van de KLM bestaat uit 117 toestellen, voornamelijk de Airbus 330-200 en 330-300 en diverse types Boeing. 737, 747, 777 en 787. Van de Boeing 747-400 en 747-400M treden er verdeeld over 2016, 2017 en 2018 tien toestellen uit dienst. Daartegenover staat er in de periode tot 2024 een in gebruik name gepland van in het totaal 22 toestellen van de types Boeing 787-9 en Boeing 787-10 en de Airbus A350-900. Een vlucht volgen van een toestel van de KLM kun je doen via online flight tracker.

Samenwerkingsverbanden KLM

SkyTeam is een groep van member airlines. Er zijn 3 belangrijke groepen, Star Alliance, Oneworld en SkyTeam. Deze groepen zijn eind jaren 90 ontstaan uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende luchtvaartmaatschappijen. Het was voor KLM noodzakelijk om bij zo’n groep te komen, wat is gelukt via de fusie met Air France in 2004.

Vluchtidentificatie KLM

Het identificeren van een vliegtuig via een protocol is voor iedere piloot en luchtverkeersleider noodzakelijk. Een identificatie bestaat uit een IATA code, een ICAO code en roepletters. De IATA code is de naam van de luchtvaartmaatschappij. De ICAO code is 2- of 4 letterig en verwijst naar de luchthaven, de roepletters bestaan uit de maatschappijcode en het vluchtnummer. Voor de KLM is de IATA code KL en de ICAO code EHAM. Een vlucht met bijvoorbeeld vluchtnummer 231 identificeert zich in de lucht als KL two-three-one.