Menu Sluiten

Uit onderzoek Greenpeace blijkt dat luchthavens net zoveel uitstoten als auto’s

Greenpeace heeft recent een onderzoek laten voeren naar de uitstoot van Co2 bij alle luchthavens die onderdeel zijn van de Schiphol Group. Bij elkaar opgesteld concludeert Greenpeace dat rondom alle vliegvelden bij elkaar net zoveel co2 wordt uitgestoten als door alle auto’s in Nederland.

De cijfers als het gaat om uitstoot

Er zijn tijdens dit onderzoek metingen uitgevoerd bij vier vliegvelden, te weten Schiphol, Rotterdam the Hague Airport, de luchthaven van Lelystad en Eindhoven Airport. Volgens Greenpeace komt deze uitstoot voort uit het feit dat er op vliegvelden duizenden liters kerosine wordt verbruikt. De totale uitstoot die hiermee gepaard ging was ruim 13.6 megaton.

Er werd ook een aanvullend onderzoek gedaan naar de uitstoot van KLM. Ook die bleek verrassend hoog. De uitstoot van KLM komt, wereldwijd, uit op 8.6 megaton CO2.  Het ging daarbij uitsluitend om passagiersvluchten. 1,8 megaton van de totale uitstoot is afkomstig van vluchten binnen de Europese Unie. De rest kwam van vluchten van buiten de EU. Verder werd er tijdens dit onderzoek uitsluitend gekeken naar KLM vluchten en niet naar bijvoorbeeld vluchten van Transavia en Martinair.

De uitstoot van Schiphol is specifiek onder de loep genomen. De emissies van het tanken van het vliegveld worden niet toegekend aan Schiphol. Daarnaast stelt Schiphol in haar eigen jaarverslag dat het verantwoordelijk is voor 34,8 kiloton CO2 uitstoot. Daarnaast kent Schiphol wel een andere ketenverantwoordelijkheden, maar het is onbekend hoeveel uitstoot daardoor gecreëerd wordt.

De reactie van Greenpeace

Greenpeace stelt allereerst dat de organisatie blij is dat er steeds meer initiatieven voor het milieu worden genomen. Ze stellen dat Nederland steeds groener geworden. Met name Schiphol lijkt hier echt een uitzondering op te zijn, want de uitstoot blijft maar toenemen. Een concrete van reactie van de luchthavens, KLM en de autoriteiten is er nog niet geweest.