Menu Sluiten
Rolls-Royce

De Britse luchtvaartgigant Rolls-Royce heeft aangekondigd dat het begint met proeven op waterstof voor gebruik in vliegtuigmotoren. De proeven zullen plaatsvinden op een turbinemotor, een type motor dat veel wordt gebruikt in vliegtuigen.

Volgens Rolls-Royce is het gebruik van waterstof een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst voor de luchtvaartindustrie. Waterstof is een schone brandstof die geen broeikasgassen uitstoot wanneer het wordt verbrand. Dit zou kunnen bijdragen aan een afname van de uitstoot van de vliegtuigen, wat weer kan helpen om de opwarming van de aarde te verminderen.

Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of waterstof een haalbaar alternatief is voor traditionele brandstoffen in vliegtuigen, hopen de onderzoekers van Rolls-Royce dat de proeven zullen aantonen dat het gebruik van waterstof een realistische optie is. Als de proeven succesvol zijn, zou het gebruik van waterstof in vliegtuigen een belangrijke stap kunnen zijn naar een meer duurzame toekomst voor de luchtvaartindustrie.

Het gebruik van waterstof in vliegtuigen is een interessante optie omdat het een hoge energiedichtheid heeft, wat betekent dat het relatief weinig ruimte in beslag neemt in vergelijking met traditionele brandstoffen. Bovendien kan waterstof gemakkelijk worden opgeslagen en getransporteerd, wat het gebruik ervan in vliegtuigen mogelijk maakt.

Er zijn echter ook uitdagingen verbonden aan het gebruik van waterstof in vliegtuigen. Zo is het moeilijk om waterstof te verbranden in een motor vanwege de lage dichtheid ervan. Bovendien is het moeilijk om waterstof te verkrijgen op een duurzame manier, aangezien het meestal wordt geproduceerd met behulp van aardgas, wat niet duurzaam is.

Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of waterstof een haalbaar alternatief is voor traditionele brandstoffen in vliegtuigen, hopen de onderzoekers van Rolls-Royce dat de proeven zullen aantonen dat het gebruik van waterstof een realistische optie is. Als de proeven succesvol zijn, zou het gebruik van waterstof in vliegtuigen een belangrijke stap kunnen zijn naar een meer duurzame toekomst voor de luchtvaartindustrie. Het zou ook kunnen helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde te verminderen.