Menu Sluiten

Stakingen KLM-grondpersoneel hebben grote gevolgen

Vlak na het einde van de zomervakantie zijn er stakingen onder het grondpersoneel op KLM. Dat heeft veel gevolgen voor passagiers die vanaf Schiphol vertrekken met een KLM vlucht. Zo mochten passagiers op woensdagochtend 4 september geen ruimbagage meenemen. Dit, om ergere vertraging te voorkomen en toch zoveel mogelijk vluchten te laten vertrekken. Diegenen die toch met ruimbagage wilde vertrekken werden kosteloos omgeboekt naar een latere vlucht. Desondanks zijn er toch nog 11 vluchten geannuleerd.

Wat er aan de hand is bij KLM

Ook op dinsdag 3 september en eind augustus werden er al staking uitgevoerd. Kern van het conflict is het loon van het grondpersoneel, maar onder andere ook het cateringpersoneel. De vakbond stelt dat ze al ver zijn in onderhandelingen en betreurt verdere stakingen. Toch lijkt een akkoord ver weg te zijn want verdere stakingen en bijbehorende vertragingen worden niet uitgesloten. De vakbonden zijn zelfs dermate gefrustreerd dat ze niet uitsluiten dat er ook hardere maatregelen genomen worden. Op dit moment duren de stakingen maximaal 4 uur, maar het kan duren dat het aantal uren wordt uitgebreid.

De reactie van KLM

KLM stelt dat de eisen die op dit moment door de vakbonden worden gesteld niet haalbaar zijn. De loonkosten zouden erdoor met 100 miljoen euro stijgen. Wel zegt het zeker toezeggingen te willen doen als het gaat om betere arbeidsvoorwaarden en meer loon. De vakbonden houden echter vast aan concrete toezeggingen als het gaat om het bieden van meer loon. De KLM praat op dit moment met meerdere vakbonden, waaronder VKP, VNV, VNC en de Unie. De FNV is nog niet aan tafel geschoven maar heeft aangegeven dit wel te overwegen. Onder grondpersoneel worden onder andere de bagageafhandeling en sleepdiensten bedoelt. In totaal gaat het om circa 15.000 werknemers die het werk neerleggen.