Menu Sluiten

Noord-Zuidlijn mogelijk verlengd naar Schiphol

Er zijn grote plannen als het gaat om het aanpassen van het openbaar vervoer van en naar Schiphol. Het lijkt erop dat de huidige coalitie tussen VVD, CDA, D66 en Christenunie geld wil gaan vrijmaken voor het verlengen van de Noord-Zuid Lijn. De Noord-Zuid lijn is nu een aantal jaar werkzaam en verbindt het noorden van de stad met de rest van Amsterdam. Nu overwegen de coalitiepartijen om de lijn ook naar Hoofddorp en Schiphol te laten lopen.

Er wordt snel actie verwacht

Alle partijen verwachten dat er nu snel actie zal komen. Het treinstation op Schiphol is eigenlijk veel te klein. Het beschikt over slechts een klein aantal sporen en perrons. Doordat het aantal reizigers dat per trein afreist naar de luchthaven sterk toeneemt bestaat er een risico dat de volledige capaciteit binnen 5 tot 7 jaar opgebruikt zal zijn. Er zal dan moeten worden gekeken naar alternatieven.

1 van die alternatieven is dus het doortrekken van de Noord-Zuid lijn. Doordat te doen zouden reizigers vanuit Amsterdam die met het openbaar vervoer naar Schiphol willen reizen, een alternatief hebben. Door reizigers aan te moedigen om gebruik te maken van de metro kunnen er minder stoptreinen worden ingezet. Daarom kan er gebruik worden gemaakt van meer intercity’s en hogesnelheidstreinen. Schiphol speelt namelijk ook met het idee om de luchthaven te ontlasten door in plaats van korte vluchten, naar bijvoorbeeld Brussel, hogesnelheidstreinen te laten reizen.

Overlast Schiphol

Dat er maatregelen genomen moeten worden is duidelijk. Er is een groeiend aantal klachten van omwonenden van Schiphol. Deze hebben ook te maken met het openbaar vervoer in de omgeving van de luchthaven.