Menu Sluiten

Makkelijk een visum aanvragen; dat kan gewoon online!

Het vakantieseizoen is weer bijna gestart. Toeristen gaan steeds verder weg, en dan is vaak een visum nodig. Maar aanvragen kan steeds vaker online. Dat scheelt één of twee ritjes naar een consulaat. Maar pas op: ook de online aanvraagprocedures kunnen soms ingewikkeld zijn en lang duren. Lees onze tips voor een spoedige toekenning!

Hoe lang vooraf aanvragen?

Veel toeristen denken pas op het allerlaatste moment aan hun visum, of wisten simpelweg tot op het vliegveld niet dat een visum voor hun bestemming nodig was. Dat kan soms grote problemen opleveren. Ook is er een grote groep reizigers dat zich juist erg goed wil voorbereiden en zo vroeg mogelijk start met het aanvragen van hun toeristenvisum. Dat kan soms ook voor problemen zorgen, zo moet voor veel visums namelijk al een exacte aankomst- en vertrekdatum worden ingevuld. En ook moet soms al een verblijfsadres in het land van bestemming bekend zijn. Reizigers die zeker willen zijn dat hun visum wordt toegekend voordat ze hun reis boeken, stuiten hierdoor soms ook op problemen.

China, Rusland, Egypte en Vietnam

China, Rusland, Egypte en Vietnam zijn voorbeelden van bestemmingen waarvoor een visumaanvraag het beste al tijdig geregeld kan worden. De toekenning laat namelijk redelijk lang op zich wachten. In het geval van Egypte is het niet zo’n probleem als hier niet meer voldoende tijd voor is; het visum kan namelijk ook na aankomst worden geregeld (maar dan moet je soms wel uren in de rij staan). Maar China, Rusland en Vietnam zijn minder vergevingsgezind. Als je niet uiterlijk een week vooraf start met je visumaanvraag kun je het vergeten. En liefst zelfs een maand vooraf, om ook zeker te weten dat alles goed gaat als het toevallig even druk is bij het consulaat of de immigratiedienst.

Turkije, Amerika, Cambodja, Canada en Australië

Turkije, Amerika, Cambodja, Canada en Australië kennen wat snellere procedures. Deze landen maken gebruik van e-visums en online visums die in de meeste gevallen vrijwel direct na het aanvragen worden toegekend. Maar ook hier blijft het opletten. Ten eerste omdat het ook bij deze landen altijd kan voorkomen dat een aanvraag om wat voor reden dan ook wat langer in het systeem blijft ‘hangen’. Vooral bij Australië komt het regelmatig voor dat een aanvraag apart wordt gehouden voor een handmatige steekproef, en dan ben je zo enkele dagen verder. Ook hier geldt dus: hoe eerder voor vertrek, hoe beter.

Maar ik heb nog geen verblijfplaats geregeld!

In veel visum-aanvraagformulieren wordt gevraagd naar een verblijfplaats. Terwijl veel reizigers zonder plannen willen reizen en pas in het land van bestemming bekijken waar ze overnachten. Het is niet aan te raden om zomaar een hoteladres in te vullen; veel immigratiediensten controleren (steekproefsgewijs) of er wel daadwerkelijk boekingen zijn gemaakt. India is hiervan een voorbeeld; de medewerkers van de immigratiedienst gaan handmatig na of de ingevulde zaken kloppen. Dat is ook de belangrijkste reden dat het visum voor India vaak één tot enkele dagen op zich laat wachten. En voor bijvoorbeeld het Keniaanse en Chinese visum is het zelfs nodig om een boekingsbevestiging aan te leveren om het visum te kunnen aanvragen. Wat te doen als je nog niet weet waar je wilt overnachten? Je zou een boeking kunnen doen bij een hotel dat kosteloze annulering biedt. Na toekenning van het visum kun je de boeking annuleren en iets anders regelen.

Hoe kan ik mijn visum aanvragen?

Zoals al in de titel vermeld staat; gelukkig is het regelen van een visum steeds eenvoudiger. In het kort:

  •  Je vult het online aanvraagformulier in
  •  Je voldoet de betaling (met Bancontact of Creditcard)
  •  Voor sommige landen moet je een paspoortscan of pasfoto uploaden
  •  Na toekenning ontvang je het visum per e-mail
  •  Je print het visum en bewaart het bij je paspoort gedurende je vakantie

Erg eenvoudig dus! Niet bij alle bestemmingen is de online procedure zo eenvoudig, zo moet je voor een Chinees of Russisch visum helaas nog altijd je paspoort toesturen, waarna je het met ingeplakt visum terugkrijgt.