Menu Sluiten

Er staan honderden 737 Max’en stil op de fabrieksterreinen bij Boeing

Zoals bij de meesten bekend zal zijn staat de Boeing 737 Max al enkele maanden aan de grond. Er is voorlopig nog geen duidelijkheid over wanneer de 737 Max weer de lucht in zal mogen gaan. Daarvoor is Boeing nog afhankelijk van de goedkeuring van bepaalde updates. Tot die tijd zal er geen enkele 737 Max in de lucht te zien zijn.

De productie gaat door

Toch is het zo dat de productie van de toestellen doorgaat. Boeing produceert op dit moment nog steeds circa 42 Max’en per maand en deze moeten ze natuurlijk ergens kwijt. Het gevolg hiervan is dat er nu al circa 100 Max’en geparkeerd staan op de Boeing-fabrieksterreinen bij Seattle in de Verenigde Staten.

Inmiddels staat het daar zo vol dat de vliegtuigen overgebracht worden naar een terrein dat Boeing tot haar beschikking heeft in Texas. Dergelijke vluchten, zogeheten ferryvluchten, zijn op dit moment wel toegestaan.

Eerdere ongelukken

Een aantal maanden geleden werden alle 737 Max toestellen van Boeing aan de grond gezet. Dit gebeurde nadat er twee ernstige ongelukken met de toestellen gebeurde in Ethiopië en Indonesië waarbij er talloze doden vielen. Sindsdien werkt Boeing hard aan het doorvoeren van updates en andere verbeteringen om zo weer toestemming te verkrijgen van verschillende landen over de hele wereld om de toestellen weer in de lucht te krijgen.

Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer de toestellen weer de lucht in kunnen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de kostenpost voor Boeing hierdoor zal zijn. Verwacht wordt dat die in de miljoenen zal lopen.