Menu Sluiten

Piloten budgetmaatschappijen vaker oververmoeidheid in cockpit

Piloten die vliegen voor grote budgetmaatschappijen hebben het meest last van oververmoeidheid in de cockpit. Zij werken vaak via een deeltijd- of nulurencontract. De piloten die werken voor reguliere luchtvaartmaatschappijen met bijvoorbeeld een voltijds aanstelling, hebben veel minder last van oververmoeidheid.

Ook de piloten van vrachtvervoerders hebben gemeld dat ze vaak vermoeid vliegen. Zowel de vrachtvervoeders als de piloten van budgetmaatschappijen voelen zich niet gewardeerd, ook er is gebrek aan adequate trainingen bij de introductie van een nieuwe prodecure en daarnaast is er slechte communicatie over veiligheidsonderwerpen binnen de maatschappij.

Onderzoek

De London School of Economics heeft hier onderzoek naar gedaan, samen met de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol. 7.239 piloten hebben meegedaan aan het onderzoek. Dat is zo’n 14 procent van het totale aantal commerciële piloten in Europa. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat de maatschappij waarvoor zij vliegen het oververmoeidheidsprobleem niet serieuus neemt.

Te weinig personeel

De veiligheidscultuur bij budget- en vrachtmaatschappijen wordt negatiever beoordeeld dan die van de reguliere maatschappijen. Bij budgetmaatschappijen vindt 42 procent van de piloten dat de maatschappij te weinig mensen in dienst heeft om het werk veilig te doen. Bij de reguliere maar 20 procent.