Menu Sluiten
China airlines

De Verenigde Staten en China zijn verwikkeld in een luchtvaart conflict dat al maanden aan de gang is. De Chinese regering heeft Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verboden om bepaalde vluchten naar China uit te voeren, wat heeft geleid tot een wederzijds verbod op vluchten tussen de twee landen. In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen in het luchtvaart conflict tussen de Verenigde Staten en China.

Het verbod op vluchten

In juni 2020 kondigde de Chinese regering aan dat het buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zou verbieden om meer dan één vlucht per week naar China uit te voeren. Dit was een reactie op de beperkingen die de Verenigde Staten hadden opgelegd aan Chinese luchtvaartmaatschappijen. In juli 2020 verhoogde China het aantal wekelijkse vluchten naar twee, nadat de Verenigde Staten hetzelfde hadden gedaan voor Chinese 

luchtvaartmaatschappijen.

Sindsdien zijn de spanningen tussen de twee landen alleen maar toegenomen. In september 2020 verbood de Amerikaanse regering alle vluchten van en naar China door Chinese luchtvaartmaatschappijen. China reageerde door hetzelfde te doen voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

De laatste ontwikkelingen

Sinds het verbod op vluchten zijn er verschillende gesprekken gevoerd tussen de Verenigde Staten en China om tot een oplossing te komen. In maart 2021 bereikten de twee landen een akkoord om het aantal wekelijkse vluchten tussen de twee landen te verhogen naar vier. Dit akkoord liep echter af in juni 2021 en is sindsdien niet verlengd.

Op 5 mei 2022 kondigde de Amerikaanse regering aan dat het zijn beperkingen op het aantal vluchten van Chinese luchtvaartmaatschappijen naar de Verenigde Staten zou opheffen. Dit was een reactie op de belofte van China om Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen weer toe te staan om meer vluchten naar China uit te voeren. Het is nog niet duidelijk of China het Amerikaanse aanbod zal accepteren.

Wat betekent dit voor reizigers?

Het luchtvaart conflict tussen de Verenigde Staten en China heeft de reismogelijkheden tussen de twee landen sterk beperkt. Hoewel de beperkingen op vluchten van Chinese luchtvaartmaatschappijen naar de Verenigde Staten worden opgeheven, betekent dit niet automatisch dat er meer vluchten zullen zijn. Luchtvaartmaatschappijen zullen de vraag moeten evalueren en beslissen of ze bereid zijn om meer vluchten naar China uit te voeren.

Conclusie

Het luchtvaart conflict tussen de Verenigde Staten en China heeft de luchtvaartindustrie zwaar getroffen en heeft de reismogelijkheden tussen de twee landen beperkt