Menu Sluiten
turkey airlines

Turkije heeft onlangs aangekondigd dat het vluchten van Armeniërs in Turkse luchtruim verbiedt. Dit besluit is genomen als reactie op de bouw van een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Armeense genocide. De monumentale constructie bevindt zich in de regio van de betwiste grens tussen Armenië en Azerbeidzjan. Dit heeft geleid tot een nieuwe escalatie van de spanningen tussen beide landen. Hieronder bespreken we de achtergrond van het conflict tussen Armenië en Turkije en de implicaties van dit besluit.

Achtergrond van het conflict tussen Armenië en Turkije

Het conflict tussen Armenië en Turkije gaat terug tot de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog deporteerde het Ottomaanse Rijk honderdduizenden Armeniërs en vermoordde meer dan een miljoen van hen. Armeniërs beschouwen dit als de Armeense genocide, terwijl Turkije dit ontkent en het beschouwt als een gevolg van de oorlog.

De betrekkingen tussen de twee landen zijn sindsdien gespannen. Turkije heeft altijd geweigerd de genocide te erkennen en heeft diplomatieke en economische druk uitgeoefend op landen die dat wel hebben gedaan. Bovendien heeft Turkije de grenzen met Armenië gesloten sinds de oorlog in Nagorno-Karabakh in de jaren ’90, waarin Armenië betrokken was.

Turkije verbiedt over vluchten van Armeniërs

Recentelijk heeft Turkije aangekondigd dat het vluchten van Armeniërs in Turkse luchtruim verbiedt. Dit verbod is in reactie op de bouw van een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Armeense genocide. Het monument bevindt zich in de regio van de betwiste grens tussen Armenië en Azerbeidzjan. Dit heeft geleid tot een nieuwe escalatie van de spanningen tussen beide landen.

Implicaties van het besluit

Het besluit van Turkije om vluchten van Armeniërs te verbieden, zal naar verwachting leiden tot verdere spanningen tussen de twee landen. Het verbod zal waarschijnlijk leiden tot vertragingen en extra kosten voor de luchtvaartmaatschappijen die normaal gesproken over Armenië vliegen. Bovendien zal dit verbod het toerisme naar Armenië belemmeren, omdat de meeste toeristen via de lucht reizen.

 

De internationale gemeenschap heeft het besluit van Turkije veroordeeld en opgeroepen tot een vreedzame oplossing van het conflict. De Europese Unie heeft opgeroepen tot dialoog tussen Armenië en Turkije om de betrekkingen te verbeteren en de spanningen te verminderen.

Conclusie

Het conflict tussen Armenië en Turkije gaat al decennialang en het is duidelijk dat er geen eenvoudige oplossing is. Het besluit van Turkije om over vluchten van Armeniërs te verbieden