Menu Sluiten

Biometrisch scannen wordt nu ook gebruikt in Londen

 

Vanuit Groot-Brittannië klinkt het nieuws dat biometrisch instappen voor steeds meer passagiers een redelijk alternatief is. Biometrisch instappen houdt, kortgezegd in dat er gebruik gemaakt wordt van gezichtsherkenning als alternatief voor de traditionele vorm van boarden. Dit systeem heeft een aantal grote voordelen:

 

  • Allereerst is het een stuk veiliger. Controles van personeel bij het boarden blijven altijd vatbaar voor menselijke fouten.
  • Daarnaast zorgt het ervoor dat de doorstroming soepeler en sneller gaat. Passagiers hoeven minder lang in de rij te staan.
  • Daarnaast is het op termijn ook een stuk voordeliger. Er hoeft namelijk minder betaald personeel ingezet te worden. Er zal natuurlijk geïnvesteerd moeten worden in het systeem, maar dat kan dus op termijn kostenbesparend zijn.

 

Het is natuurlijk altijd nog even aanzien of zo’n systeem ook aanslaat bij de reizigers. Dat lijkt in dit geval geslaagd te zijn, al is het een systeem dat nog maar in enkele plaatsen wordt toegepast.

Niet alleen Londen

 

Ook buiten Londen en het Verenigd Koninkrijk wordt er steeds meer gebruik gemaakt van biometrische controle.  Reizigers die regelmatig naar de Verenigde Staten reizen zullen het ook al gemerkt hebben, onder andere op de vliegvelden van New York, Los Angeles en Orlando. Ook op Schiphol worden er op dit moment tests uitgevoerd met het systeem. De passagiers moeten daar wel eerst naar een loket om een scan te laten maken. In de testfase kost het de passagiers dus nog wel veel extra tijd.

 

Niet alleen maar voordelen

 

Natuurlijk is het zo dat het systeem (vooralsnog) niet alleen maar voordelen heeft. Zo zijn nog niet alle paspoorten van alle landen geschikt gemaakt voor biometrische controle. Zoals gezegd is het ook een prijzig systeem en dat kan voor veel vliegvelden en plaatselijke autoriteiten niet op te brengen zijn.