Menu Sluiten
Opstijgend vliegtuig

Vliegen vanaf Brussel Zaventem Airport

De Nederlandse luchthavens zoals Schiphol of Eindhoven Airport zijn bij de meeste mensen bekend terrein. Toch kun je ook vertrekken vanaf Zaventem Airport, nabij de Belgische hoofdstad Brussel. Het wordt dan ook voornamelijk Brussels Airport genoemd en is een prima alternatief voor het altijd overvolle Schiphol. In dit artikel vertellen we wat meer over de grootste luchthaven van België.

De luchthaven van Brussel

Bij binnenkomst in de vertrekhal kun je ruimbagage afgeven en indien nodig terecht bij de balie van de betreffende luchtvaartmaatschappij. Vervolgens ga je door naar de security check, waarna je bij de gates uitkomt. Doordat er zowel vluchten naar als buiten de Schengenlanden gaan zijn er ook drie gates, namelijk Gate A en Gates B en T.

Terwijl je wacht op het boarden kun je terecht in één van de eetgelegenheden of in de tax-free shops. Je vindt hier winkels zoals Samsonite, Rituals, Hugo Boss, SummerTime en nog veel meer. Je kunt zelfs echte Belgische chocolade kopen voor je in het vliegtuig stapt. Om helemaal in Belgische sfeer te komen kun je nog een bezoek brengen aan de Jupiler Gate Bar, de Leffe Bar of fastfood restaurant Quick.

Parkeren bij Brussel Airport

Vertrek je vanaf Brussels Zaventem Airport, dan is de kans groot dat je hier met de auto heenrijdt. Vergeet dan niet om vooraf een parking Zaventem online te reserveren. Zo voorkom je hoge kosten ter plaatse én bespaar je jezelf het zoeken naar een geschikte parkeerplaats. Je kunt kiezen voor één van officiële parkeergelegenheden, zoals P3 Holiday of Lock Parking, maar ook uit één van de vele alternatieve parkeerplaatsen rondom de luchthaven. Deze zijn over het algemeen een stuk voordeliger en je wordt hier netjes geholpen door een medewerker.

Welke luchtvaartmaatschappijen vliegen er?

Net als bij andere luchthavens worden er ook bij Brussel Airport vluchten aangeboden door een groot aantal luchtvaartmaatschappijen. Je kunt hierbij denken aan de bekende prijsvechters, zoals RyanAir, maar vooral veel andere Europese maatschappijen. Zo vliegen binnen Europa bijvoorbeeld LOT Polish Airlines, ITA, TAP Portugal, SAS, TAROM en Brussels Airlines. De laatstgenoemde heeft dan ook de thuishaven in Brussel.

Het is zelfs mogelijk om vanaf Brussel met KLM naar Schiphol te vliegen, dat op slechts 200 km afstand ligt. Vliegen naar Marokko doe je bijvoorbeeld met Royal Air Maroc of als je wilt vliegen naar Turkije dan gebruik je Turkish Airlines. Wanneer je intercontinentaal vliegt krijg je vanzelfsprekend ook te maken met andere maatschappijen. Zo biedt United Airlines vluchten aan naar de Verenigde Staten en Air Canada naar Toronto of Montreal toe.

Regels voor de security check

Bij de security wordt zowel jij als je handbagage gecontroleerd. Zorg er dus voor dat je geen producten meeneemt die verboden zijn. Het is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij wat je precies mee mag nemen en hoe groot het mag zijn, maar over het algemeen is dit maximaal 55x40x20 cm. Voor vloeistoffen geldt dat er maximaal 100 ml per verpakking toegestaan is en dit moet verpakt zijn in een hersluitbare en doorzichtige plastic zak. In totaal mag je 1 liter meenemen per persoon, dus maximaal 10 kleine verpakkingen van 100 ml.