Menu Sluiten

Monteur die toestel saboteerde had mogelijk terroristisch motief

Adbdul -Majeed A., die in juli van dit jaar een toestel van American Airlines saboteerde, deed dit mogelijk uit terroristische overwegingen. Begin september werd de 60-jarige verdachte aangehouden nadat duidelijk was geworden dat hij het toestel had gesaboteerd. Met behulp van camerabeelden kon er worden achterhaald wie achter deze actie moest zitten.

De openbaar aanklager van de Verenigde Staten stelt echter dat de man banden heeft met IS. Zo had de man onder andere filmpjes op zijn mobiele telefoon waarop executies door IS te zien waren. Ook blijkt nu dat de man in maart van dit jaar afreisde naar Irak en dat hij daar over had gelogen.

De monteur zelf stelt dat hij met de actie alleen de vlucht wilde vertragen waardoor hij overuren kon schrijven en zo meer kon verdienen. Zo zou de monteur financiële problemen hebben.

Wat er gebeurde met het vliegtuig

Het vliegtuig stond op het punt om te vertrekken op een binnenlandse vlucht van Miami naar Nassau. Er waren circa 150 passagiers aan boord. De piloten kregen al voordat ze konden opstijgen een foutmelding en ze besloten daarop de vlucht te annuleren. Vervolgens werd er een inspectie uitgevoerd waarbij de poging tot sabotage werd ontdekt.

De monteur had geprobeerd om met vastgelijmd schuimrubber de air data module (ADM) kapot te maken. Deze module geeft belangrijke informatie door aan de cockpit, waaronder de snelheid van het vliegtuig.

Wat zijn nu de gevolgen voor de monteur?

Het voorarrest van de monteur is in ieder geval verlengd en hij mag niet op borgtocht vrijkomen. De autoriteiten zijn namelijk bang dat de man zal proberen te vertrekken vanuit de Verenigde Staten. De monteur is inmiddels ook ontslagen door American Airlines.