Menu Sluiten

TU Delft en de Schiphol Group gaan samenwerken

De grote internationale luchthavens in Nederland hebben een overeenkomst gesloten met de technische universiteit van Delft. Het gaat hier in het bijzonder om de vliegvelden Schiphol, Rotterdam Airport, Eindhoven en Lelystad. Maastricht en Groningen lijken dus de enige internationale luchthavens die niet meedoen aan dit project. De overeenkomst is afgesloten met de faculteit Industrieel Ontwerp.

Wat gaat de TU Delft voor de vliegvelden betekenen?

De vliegvelden zullen zogeheten ‘proeftuinen’ voor de studenten en overige leiden van de faculteit worden. Er zal met name de focus worden gelegd op de ‘beleving van de reiziger en het proces op de luchthaven’. Daarnaast ligt er een sterke focus op het bieden van innovatieve producenten en diensten. Er kan daarmee verwacht worden dat er grootschalige aanpassen zullen volgen.

Naast het bedenken van oplossingen voor problemen door middel van deze aanpak, zal er ook wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd naar mobiliteit in het algemeen. Concreet betekent dit dat er in de komende 5 jaar, 40 afstuderende studenten en promovendi op de luchthavens aan de slag zullen gaan.

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat er een internationale luchthaven samenwerkt met de TU Delft. Schiphol deed dit eerder al, al ging het toen voornamelijk op een project op het vlak van duurzaamheid. Ook werden beide partijen, ook op dit moment, aan de bewegwijzering op de luchthaven van Amsterdam. Ook dat is innovatie het sleutelwoord. Of het nodig is, is een tweede want de bewegwijzering op het vliegveld van Schiphol staat als 1 van de beste ter wereld bekend.

De TU Delft staat bekend als 1 van de beste technische universiteiten in Nederland. Het is 1 van de 3 grote technische universiteiten die Nederland heeft, samen met die van Eindhoven en van Enschede.