Menu Sluiten

Ryanair grootste luchtvaartmaatschappij in Europa

De Ierse prijsvechter Ryanair is het Duitse Lufthansa voorbijgegaan en is in 2016 de grootste vliegmaatschappij van Europa, gekeken naar het aantal vervoerde passagiers. Lufthansa meldde afgelopen dinsdag dat er vorig jaar 110 miljoen passagiers zijn vervoerd, Ryanair kwam zelfs uit op 117 miljoen.  Lufthansa, hier horen ook Eurowings, Swiss en Aurstrian Airlines bij, zag dat de passagiersstroom maar met 2 procent aantrok. Ryanair daarentegen had zelfs een groei van 15 procent.De resultaten van Brussel Airport zijn nog niet meegeteld, zij zullen spoeding compleet in handen komen van Lufthansa. De concurrenten IAG en Air France-KLM kwamen uit op 101 miljoen en 93 miljoen vervoerde passagiers.          

Aantal gevlogen kilometers

In de luchtvaart wordt ook veel gekeken naar het aantal gevlogen kilometers door de passagiers, ook wel revenue passager kilometers genoemd. Dit is een belangrijke maat voor de vliegmaatschappijen, hierbij wordt er namelijk ook rekening gehouden met de lengte van de vluchten. Dan staat Air France-KLM namelijk al jaren bovenaan.

Er zijn vorig jaar 261 miljard kilometers afgelegd door de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinantie. Een stijging van 2 procent vergeleken met een jaar eerder.